Cara buat transparent header

Tuesday, 31 May 2016
hello again! malam ni ceri nak ajar cara buat transparent header. Bagi yang guna simple template, korang akan nampak background putih kat belakang header, jadi macam mana nak buang background putih itu? jom ikuti tutorial kat bawah :

haa... ni gambar sebelum dan selepas:
1. Pergi ke Template > Edit HTML
2. tekan CTRL+F dan search :
.content-outer
3. korang akan nampak ni:
.content-outer {-moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15); -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);-goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333;box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15); }
4. Padamkan codes yang ceri highlightkan warna merah ni:
.content-outer {-moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15); -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);-goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333;box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15); }
5. kemudian tekan CTRL+F dan search :
/* Mobile
6. Copy code yang kat bawah ni:
.header-outer, .content-inner { background-color: transparent; }.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color); 
7. dan paste di atas  /* Mobile , macam dalam gambar kat bawah:
 8. klik Save Template dan preview.
selamat mencuba

Cara ambil color hex

Monday, 30 May 2016
bagi sesiapa yang nak tukar warna font, warna border, dan sebagainya, boleh guna color picker. Caranya senang je, ikut tutorial kat bawah ni yep...

1. open http://www.color-hex.com/
2. Anda akan nampak :
 3. Klik pada kotak hitam seperti yang ditunjukkan dalam gambar:
4. pilih warna yang anda mahu:
5. Pastu copy code macam dalam gambar :
6. Lastly, paste kat mana-mana bahagian yang perlukan warna, contohnya:

.home{color: #cf4cdf;}

yang warna merah tu color hex yang anda copy tadi