Kebaikan Kunyah Bawang Putih

Monday, 1 August 2016
Selamat pagi semua, semalam ceri baca artikel mengenai khasiat dan kebaikan kunyah bawang putih,sebelum ni ceri memang mudah demam dan agak mengambil masa untuk sembuh..kesian mak dan ayah siang malam risau dengan keadaan ceri time tu.. suatu hari ceri teringin nak makan Garlic Bread yang macam Pizza Hut punya, terus buka laptop dan cari resepi Garlic Bread, memang simple dan sedap, sekeping macam tak cukup je... bagi yang berkesempatan boleh cuba resepi Garlic Bread ^_^ haaa... ni dah macam nak menyimpang dari topik asal je... hehehehe... ok..sejak dari hari tu, hampir tiap-tiap pagi ceri akan buat Garlic Bread, sambil potong bawang putih sambil kunyah seulas dua hehehe... makan mentah macam tu je, kalau ada sup cendawan sesuai dimakan bersama Garlic Bread, memang sampai menjilat jari :) jadi, sejak ceri amalkan memakan bawang putih ceri rasa lebih sihat dan tidak demam seteruk dulu.. antara khasiat dan kebaikan kunyah bawang putih:
1. komponen aktif
- sel-sel bawang putih mengandungi kompaun semula jadi dipanggil alliin. Apabila kita kunyah bawang putih, alliin akan dilepaskan daripada sel-sel bawang putih tadi dan enzim bawang putih alliinase akan tukarkan alliin kepada allicin. Allicin mempunyai banyak khasiat yang penting untuk kesihatan.

2. baik untuk kardiovaskular
- bawang putih membantu mengelakkan atherosclerosis(pengerasan pembuluh darah) dan mengurangkan risiko strok dan penyakit jantung. Di samping itu, bawang putih juga boleh mengurangkan tahap kolestrol dalam darah. Allicin dan kompaun lain yang terdapat dalam bawang putih juga bertindak pada platelets(sejenis kompaun dalam darah) untuk mengurangkan risiko strok.

3. mengurangkan risiko kanser
- mengunyah bawang putih juga dapat mengurangkan risiko pelbagai jenis kanser. Kompaun yang ada dalam bawang putih dapat menyekat sel-sel kanser daripada menular.Di samping itu, bawang putih juga membantu meningkatkan sistem imunisasi badan untuk melawan demam biasa dan membantu memusnahkan sel-sel kanser.

4. langkah berjaga-jaga dan cadangan
- bawang putih memang baik untuk kesihatan dan tanpa kesan sampingan yang serius.Namun, boleh menyebabkan kembung perut dan nafas berbau hehehehe.... Tapi jangan makan bawang putih kalau korang ambil blood-thinning medication, yang ada ulcer perut dan thyroid. Bagi yang ambil ubat-ubatan sila tanya doktor sama ada boleh tak kalau nak consume bawang putih.

ok people, setakat tu je lah post untuk hari ini... kunyah bawang putih yang fresh ni memang baik untuk kesihatan, bukan setakat boleh halau vampire je hehehe..gurau saja..jangan segan-segan untuk kunyah bawang putih lepas ni ya :) rasa dia mungkin pelik sedikit tapi lama-kelamaan nanti korang akan biasa.
live healthy and have a nice day,from ceri

My Favourite 80's and 90's songs

Wednesday, 27 July 2016
good morning my dear readers, today i would like to share my favourite songs from the 80's and 90's. The main reason i am still listening to the songs from the 80's and 90's because they are relaxing to listen to, beautiful tempo, poetic and meaningful lyrics, they give me a kind of satisfaction when i listen to them. 80's and 90's songs bring me lots of memories that i used to listen to them when i was small, up until now the songs from the 80's and 90's never disappoint me. It is true that 'old is gold'.

1. Kylie Minogue & Jason Donovan - Especially For You (1989)
this song is about parting and getting back together again, yet the love is still there and it remains the same.

2.Klymaxx - I Miss You (1984)
such a beautiful song, whenever i am away from home i would listen to this song, it makes me feel better and more relaxed.

3.  Janet Jackson - Again (1993)
I fall in love with this beautiful song, the lyric of this song is deep and i don't mind replaying it over and over again.

4. Surface - The First Time (1990)
Surface was famous with their song "Shower me with your love", and this is another nice song from them.

5. Jermaine Jackson - Lonely Won't Leave Me Alone (1986)
This song describes my feeling very well, despite of the sadness in the lyric, this song is my best choice

6. Shanice -  Saving Forever For You (1992)
Relaxing and beautiful song, i love the cheesiness of the lyric very much.

Pernah tak terjadi perkara ini?

Thursday, 21 July 2016
Hye selamat pagi kepada korang semua... hari ni ceri nak kongsikan komik ciptaan ceri sendiri, berkenaan masalah yang kadang-kala berlaku pada ceri dan mungkin pada sesetengah orang... sewaktu kita tak perlukan barang tu, tetiba jer dia muncul... tapi bila kita sangat perlukan dia, time tu la dia menghilangkan diri (contohnya gambar passport ceri wahaha..) jadi moral of the story, simpanlah barang yang penting dan berharga seperti dokumen,buku, dan lain-lain di tempat yang korang tak akan lupa dan bersihkan bilik korang supaya kelihatan kemas dan teratur...

Have a nice day everyone! love, ceri

Selamat Hari Raya Aidifitri 2016

Wednesday, 13 July 2016
Assalamualaikum semua... lama gak baru dapat kembali ke blog hehehe... minggu-minggu yang lepas ceri busy siket dengan persiapan untuk menyambut hari raya, tak sempat nak check blog dan singgah ke blog-blog yang lain. Seronok dapat sambut hari raya bersama keluarga dan rakan-rakan, hadir ke rumah terbuka dan yang paling best dapat cuba juadah-juadah raya (hehehe.. tau makan je ceri ni), waktu hari raya cam gini lah seronok dapat berkumpul satu keluarga dan sambut raya sama-sama. Memang terbaiklah raya tahun ni, semoga kita dapat berjumpa lagi pada tahun depan.
Ceri nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin kepada semua pembaca blog ceri, have a nice day everyone!
love and sincrely,ceri

Madinah and Vietnam Souvenirs Giveaway by Nafas Baru

Saturday, 25 June 2016
http://www.nurinaizzati.com/2016/06/madinah-and-vietnam-souvenirs-giveaway.html
Assalamualaikum semua... hari ni ceri join GA :) terima kasih nurina :) bagi yang berkesempatan dijemput join GA ini :)
sincerely,ceri

Pencarian Bloglist Bulan Julai

http://misskitty12.blogspot.my/2016/06/pencarian-bloglist-bulan-julai.html
Assalamualaikum... baru-baru ni ceri tak berapa sihat, nak buat post pun macam tak boleh fokus sangat, NurSabrina hehehe terima kasih Sabrina sebab tag ceri untuk join segmen ni :) terbuka untuk semua, jom join ramai-ramai :)
sincerely,ceri

Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016

Sunday, 19 June 2016
Hye hye salam perkenalan . 
Kami adik beradik Ema & Lisa ingin mengucapkan SALAM SAYANG salam Ramadhan . Blog VetoVirago sudah pun 1 tahun 4 bulan & ini merupakan first giveaway kami , dengan harapan agar semua bloggerian senyum selalu dan happy-happy ajerrr ...
KLIK GAMBAR UNTUK JOIN GIVEAWAY
Hadiah yang ditawarkan untuk
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
ini adalah :- jengg , jengg , jenggg !!!
Untuk SEORANG yg bertuah sahaja ... (pemenang dipilih oleh adik kembar kami berusia 9 tahun) :
  • 1 x T-shirt Exclusive Sabun Sejuk Sedap berharga RM 58
... dan +10 hadiah menarik yg lain , iaitu :
  • 2 x Sabun Sejuk Sedap berharga RM 35 
  • 2 x Sampul Duit Raya Sabun Sejuk Sedap
  • 2 x Tapak iklan di Top Sponsor Blog selama sebulan
  • 2 x Duit Raya RM 5 / boleh tukar ke topup
  • 2 x Beg Tote Bercorak - tinggi 44cm x lebar 37cm
(boleh pilih design kegemaran)
Terima kasih sudi join
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
Moga anda bertuah & berjaya
Tarikh Mula :15.06.16 (Rabu)
Tamat : 30.06.16 11.59 malam (Khamis)
Keputusan pada : 02.07.16 (Sabtu)

Cara Buat Navigation Bar

Lama betul tak update post yang baru, rasa macam baru kuar dari gua hahaha, okey lah, tanpa membebel panjang ceri nak kongsi sikit cara untuk buat navigation bar, rasanya ramai yang dah tahu tapi bagi yang belum tahu bolehlah ikuti tutorial kat bawah ni, amboi sedikit skema betul ayat hari ni hehehe~

1. pergi ke Dashboard > Layout
2. pada Cross-Colum klik Add Gadget:
3. pilih Pages dan klik pada simbol tambah :
4. klik Save Arrangement dan view blog korang..ada link Home kan?
5. pergi ke Dashboard > Pages :
6. klik New Page dan namakan page kedua korang, contohnya Page Two :
7. tuliskan isi kandungan, selepas selesai klik Publish dan macam tu la cara untuk page yang berikutnya..
8. view blog korang
9. klik pada edit icon :
10. tick page yang korang dah create :
11. klik save dan tadaaa... korang dah berjaya buat navigation bar
selamat mencuba!

Segmen Blogwalking #1 by www.syahidahfadilah.com

Thursday, 9 June 2016
Assalamualaikum kepada semua, sewaktu blogwalking ceri terjumpa segmen yang menarik ini, jadi ceri nak cuba join untuk cari pengalaman, jom join segmen ni ramai-ramai!
http://www.syahidahfadilah.com/2016/06/segmen-blogwalking-1-by.html
love, ceri koko

Cara install font blogger

Monday, 6 June 2016
Selamat malam semua.. esok bermulanya bulan Ramadhan yang penuh berkat, sementara menunggu waktu sahur ceri nak kongsi sikit cara install font untuk blogger, ada pelbagai font yang comel dan menarik yang korang boleh cari di google,untuk tutorial ni ceri akan ajar cara install font Short Stack, jeng jeng jeng* caranya seperti berikut:

1. Go to Google Fonts
2. Taip short stack dan klik Add to Collection :
3. Klik use :
4. Copy code yang diberikan :
5. Pergi ke Dashboard > Template > Edit HTML.
6. tekan CTRL+F dan search <head>
7. Paste code Google font kat bawah <head> :
8. tambahkan slash (/) selepas type='text/css' , kalau tak letak slash nanti dapat error :
9. tekan CTRL+F dan search .post-body
10. copy code ni :
font-family: 'Short Stack', cursive;
11. paste dalam bracket .post-body :
12. Klik Save Template dan preview.
selamat berpuasa!

Cara buat transparent header

Tuesday, 31 May 2016
hello again! malam ni ceri nak ajar cara buat transparent header. Bagi yang guna simple template, korang akan nampak background putih kat belakang header, jadi macam mana nak buang background putih itu? jom ikuti tutorial kat bawah :

haa... ni gambar sebelum dan selepas:
1. Pergi ke Template > Edit HTML
2. tekan CTRL+F dan search :
.content-outer
3. korang akan nampak ni:
.content-outer {-moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15); -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);-goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333;box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15); }
4. Padamkan codes yang ceri highlightkan warna merah ni:
.content-outer {-moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15); -webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);-goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333;box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15); }
5. kemudian tekan CTRL+F dan search :
/* Mobile
6. Copy code yang kat bawah ni:
.header-outer, .content-inner { background-color: transparent; }.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color); 
7. dan paste di atas  /* Mobile , macam dalam gambar kat bawah:
 8. klik Save Template dan preview.
selamat mencuba

Cara ambil color hex

Monday, 30 May 2016
bagi sesiapa yang nak tukar warna font, warna border, dan sebagainya, boleh guna color picker. Caranya senang je, ikut tutorial kat bawah ni yep...

1. open http://www.color-hex.com/
2. Anda akan nampak :
 3. Klik pada kotak hitam seperti yang ditunjukkan dalam gambar:
4. pilih warna yang anda mahu:
5. Pastu copy code macam dalam gambar :
6. Lastly, paste kat mana-mana bahagian yang perlukan warna, contohnya:

.home{color: #cf4cdf;}

yang warna merah tu color hex yang anda copy tadi

Welcome to my blog

Saturday, 19 March 2016
welcome to my blog
nie blog ceri yang pertama, semoga blog ceri bermanfaat untuk readers semua..
sedikit pengenalan diri tentang ceri the owner :

Name : Ceri Koko
Hobbies  : Membaca komik dan melukis
Color  : pink
Favorite anime : Yu Yu Hakusho, Inari kon kon
Favorite movie : Harry Potter

Food : nasi lemak, nasi kerabu, sandwich
Drinks : Jus oren dan jus tembikai
Cakes : Black Forest dan Red Velvet
Snacks : French fries, potato chips
Others : sushi dan ais krim
Fruits : ceri, manggis dan strawberi
Terima kasih kerana singgah di blog ceri,tinggalkan jejak korang di shoutbox yep!love you XD selamat berblogging dan selamat maju jaya